skip to Main Content
0518 - 47 13 66 info@zonderlandbv.nl

Familie Postma woont energieslim

Een grote storing in de warmwatertoevoer-voorziening vormde voor de familie Postma de aanleiding voor de overstap (in 2017) naar een moderne technische installatie: energieslim. “Na 15 jaar weet je dat je hoge reparatiekosten kunt verwachten, zelfs met een onderhoudscontract”, vertelt de heer des huizes. “In onze woning uit 2002, werd het installatiewerk destijds aangelegd door Technisch Buro Zonderland. Ook deden zij het onderhoud. Dit tot onze volle tevredenheid.”

energieslim is deze woonoplossing door ZonderlandAll-electric

“We koken nu nog op gas”, vervolgt Postma, “maar we zijn van plan ook daarin over te stappen op stroom. Dan zijn we all-electric. Helemaal energieneutraal gaan we niet worden. We hebben wel zonnepanelen, ook geleverd door Zonderland, maar we hebben nu eenmaal niet het meest ideale dak voor een optimaal rendement.”

Gebruikerservaring

Ondervinding met de nieuwe apparatuur heeft de familie Postma nog niet. “Het eerste stookseizoen moet nog komen, maar in oktober komen ze ons uitleggen hoe het allemaal werkt.” Om de finesses van de bediening onder de knie te krijgen, vergt wel enige oefening. Persoonlijke uitleg helpt daar zeker bij. Voor het reguliere onderhoud zal Zonderland ook daarna nog regelmatig over de vloer komen.

Waterontharder

Waar de Postma’s al wel ervaring mee hebben, in positieve zin,  is de waterontharder. “Het water is veel zachter en voelt zelfs een beetje vettig aan als je onder de douche staat. En kalkaanslag is verleden tijd. Met het blote oog zien we dat al bij de koffieapparatuur en de waterkoker.”

Terugverdientijd

Over de terugverdientijd van de investering kan Postma niets zeggen. “Daar gaat het bij ons niet om. Wij hebben deze investering gedaan a) vanwege de te verwachten onderhoudskosten van de oude apparatuur en b) vanuit milieuoverwegingen. Dat er een subsidie vanuit de overheid wordt verstrekt voor de aanschaf van de luchtwarmtepomp is mooi meegenomen.”
“En, het mag gezegd worden”, concludeert Postma tevreden, “dat wij onze samenwerking met Zonderland als heel prettig ervaren en dat we dit bedrijf dan ook sterk bij anderen aanbevelen.”

Energieslim investeren

In overleg met Huub Zonderland is gekozen voor deze energieslimme oplossingen:

  • Vervanging van de cv-ketel en warmtepompboiler door een Nefit Enviline warmtepomp. Deze pomp trekt warmte aan uit de buitenlucht en hergebruikt restwarmte uit bijvoorbeeld ventilatielucht.
  • Vervanging van een aantal radiatoren door energiezuinige Jaga convectoren. Ten opzichte van een traditionele radiator bespaar je met een Jaga convector al snel zo’n 9 tot 16% energie.
  • Vervanging van de bestaande vloerverwarmingspomp door een energiezuinige variant van het beproefde Wilo-systeem. De terugverdientijd hiervan is ongeveer 2,5 jaar.
  • Ook heeft de bestaande ventilatiebox  plaats gemaakt voor een energieslimmere versie van het merk Itho. Een topmerk onder de ventilatiesystemen, dat zich in 3 tot 4 jaar terugverdient.
  • Tot slot is de woning voorzien van een Northstar waterontharder, de NSC 14. Voortaan stroomt bij de familie Postma volledig ontkalkt water door de leidingen en uit de kraan. Lekker, goed voor lijf en leden én apparaten.

Energieslim in beeld

Bekijk hier de foto’s van het EnergieSlimme woonproject bij de familie Postma.

Back To Top